75 anys de la guerra civil espanyola i la revolució

75 anys de la guerra civil i la revolució

{multithumb enable_thumbs=1 thumb_height=300}Enguany es compleixen 75 anys de l’inici de la guerra civil espanyola (1936-1939). La majoria dels territoris dels Països Catalans van viure tres anys de guerra durant els quals la població va patir por, fam, fred i morts. Molins de Rei no va ser una excepció, i entre 1936 i 1939 va estar immersa en la vida de la rereguarda republicana, amb tot el que això significava. De primer, l’exili i la persecució de persones més o menys vinculades als sectors conservadors. En segon lloc, l’organització d’una nova societat preparada per la guerra, a través de la mobilització militar i l’enfocament de la indústria cap a fins bèl·lics. I en tercer lloc, la creació de xarxes de solidaritat i defensa per fer front a la guerra, des de la defensa passiva contra els bombardejos fins a l’acolliment de refugiats d’altres indrets.

Tanmateix, la guerra no va portar només patiments. També va donar lloc a que el poble treballador català prengués les regnes de la societat i l’economia i endegués una particular revolució que va ser admirada per l’esquerra d’arreu del món. Durant els tres anys de guerra, Catalunya va viure transformacions socials i econòmiques profundes, que no eren improvisades, sinó fruit de l’acumulació de lluites i projectes del potent moviment obrer anarcosindicalista, que arrenca del darrer terç del segle XIX.

Amb l’objectiu de conèixer els diversos aspectes de la guerra i la revolució, l’Ateneu Mulei ha organitzat dues xerrades:

 • Dimarts 12 de juliol, a les 20:30
  Sopar Tertúlia amb Xavier Díez, que presentarà el seu llibre Venjança de classe. Causes profundes de la violència revolucionària a Catalunya el 1936
  A Cal Dit (c/ Foment, 6)

  El sopar consistirà en amanida, patates, torrades amb embotit, vi i aigua.
  Preu: 12€ socis, 15€ no socis. Cal reservar abans a mulei@racocatala.cat. Places limitades.
   

 • Dimarts 19 de juliol, a les 20h
  La guerra i la revolució a Molins de Rei (1936-1939), a càrrec de Cèlia Cañellas, historiadora.
  Al Museu Municipal (c/ Pintor Fortuny, 55)

 

Amb la col·laboració dels Amics del Museu.

 

Cèlia Cañellas

Historiadora i professora d’educació secundària a l’IES Lluís de Requesens. Col·laboradora de L’Espai de Recerca. Escriu regularment a la revista L’Avenç, i va col·laborar en el programa Històries de Catalunya de TV3. Autora de nombrosos llibres i articles sobre història de l’educació, sobre història de la política municipal a Barcelona i també sobre la guerra civil a Molins de Rei. La seva darrera publicació és el llibre Dolors Monserdà-Santapau: l’evolució del concepte d’escola pública (2010)

 

Xavier Díez

Doctor en història contemporània, llicenciat en filosofia i lletres i postgraduat en pedagogia terapèutica. Ha estat autor de diversos llibres d’història sobre cultura i pensament llibertari. És col·laborador dels diaris El Punt, Diari de Girona i Segre, i de les revistes Afers, El Contemporani, Idees – Revista de Temes Contemporanis, Spagna Contemporanea, Barret Picat, Orto, ContaGi, Revista de Girona, Setmanari La Directa, Celobert, Germinal, Libertaria, Eines de l’Esquerra Nacional, Polémica i altres, amb articles traduïts al francès i l’italià. Entre 2001-2002 i 2004-2005 ha codirigit el programa radiofònic La Memòria Silenciada. També ha publicat dos volums de poesia i ha participat en diversos reculls poètics col·lectius, i el 2006 va publicar la seva primera novel·la. En l’actualitat forma part del consell de redacció de la revista Docència i de la col·lecció La República de les Idees, i és professor associat d’Història Contemporània a la Universitat Ramon Llull.

Escriu regularment al seu bloc, La bitàcola de Xavier Díez