Crònica i Manifest de la Concentració en defensa de l’escola catalana

{multithumb enable_thumbs=1 thumb_width=400}

Concentració

Ahir dilluns 12 de setembre de 2011, més de 300 persones ens vam concentrar a la plaça de Catalunya de Molins de Rei per defensar el model d’escola catalana dels atacas en forma de sentències judicials i maniobres polítiques espanyolistes.

Seguint la crida de la plataforma SomEscola.cat, Molins de Rei va ser un més dels centenars de pobles de Catalunya on la ciutadania va sortir al carrer per fer sentir la veu.

El manifest de la concentració va ser llegit per la mestra Núria Arús:

El passat desembre el Tribunal Suprem espanyol va dictar tres sentències que qüestionen el català com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya, sentències que fa uns dies han estat ratificades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb una interlocutòria en forma d’ultimàtum.

Ja aleshores ens vam concentrar a Molins i arreu del país per dir ben alt que aquest fet atempta clarament contra el model d’escola catalana, un model que ha funcionat amb èxit els darrers 30 anys. I avui tornem a sortir al carrer per denunciar les maniobres polítiques contra la nostra escola i la nostra llengua.

La immersió lingüística i la consideració del català com a única llengua vehicular a les aules garanteix el coneixement de les dues llengües oficials a Catalunya i ha estat objecte de reconeixement per part de diverses institucions europees i internacionals.

 

Aquest model educatiu ha contribuït a pal·liar el greu desequilibri que viu el català, la llengua pròpia de Catalunya, respecte del castellà, en diferents àmbits, alhora que s’ha demostrat eficaç en l’acollida i la inclusió social dels infants i joves dels moviments immigratoris, tot contribuint a mantenir la cohesió dels nostres pobles i ciutats.

Però ja ho vam dir i cal repetir-ho, viure a l’estat espanyol és estar sota amenaça permanent. No es pot treure importància a aquests atacs en forma de sentència, doncs veiem que es van repetint fins que aconsegueixin el seu objectiu: desmuntar el model educatiu del que ens hem dotat com a poble.

I és per tot això que:

  • Defensem que la llengua catalana ha de continuar sent l’única llengua vehicular a l’escola per aconseguir una societat cohesionada, en què no hi hagi separació entre comunitats ni discriminacions de cap mena.
  • Subratllem que cal reforçar el model d’escola catalana i millorar la seva qualitat, per tal de garantir un bon coneixement de les llengües oficials que possibiliti l’ús del català en tots els àmbits socials, econòmics i culturals.
  • Rebutgem les sentències del Tribunal Suprem espanyol i la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra l’escola catalana, així com les demandes que les han inspirades.
  • Instem el Govern de Catalunya a esgotar totes les vies legals per defensar la immersió i si s’escau a encapçalar un moviment de desobediència a les sentències.
  • Donem suport a la comunitat educativa catalana per tal que segueixin aplicant la immersió lingüística independentment de sentències i maniobres polítiques.
  • Fem una crida a continuar reforçant el model d’escola catalana i a lluitar amb tots els mitjans democràtics per no posar en perill les decisions que, com l’escola, formen part de la sobirania nacional catalana.

 

Visca l’escola catalana!
Visca Catalunya!

 

Fotografies de la Concentració

Notícia a Viu Molins de Rei