Crònica de la presentació de l’Anuari Mèdia.cat Els silencis mediàtics 2011

Dimarts 22 de maig de 2012

Els periodistes Roger Palà i Sergi Picazo van ser els protagonistes del sopar tertúlia de presentació de lAnuari Els silencis medàtics del 2011, editat per Mèdia.cat, l’Observatori crític dels mitjans. Aquest document recull el treball de diversos periodistes que aborden temàtiques silenciades, amb l’objectiu d’abocar-hi llum.

La seva intervenció va servir per parlar de l’actualitat política i del paper dels mitjans de comunicació. En opinió seva, els silencis mediàtics tenen causes diverses. Els casos de silenci deliberat i censura són poc habituals. Tanmateix, l’autocensura actua amb els mateixos efectes. La por dels periodistes a publicar informacions que els puguin perjudicar pot produir-se, per exemple, en el cas d’investigacions que revelin informació compromesa d’empreses anunciants en un mitjà de comunicació determinat. En un altre sentit, existeix l’anomenada per Noam Chomsky “censura del minut”. És a dir, la necessitat de generar notícies breus, que impedeix que el periodista pugui aprofundir en l’anàlisi de causes o conseqüències de determinats esdeveniments. El periodisme d’investigació té un encaix difícil en l’estructura actual dels grans mitjans de comunicació. Sergi Picazo va apuntar, en aquest sentit, que la manera com estava organitzada la comunicació en l’àmbit polític, en base a rodes de premsa constants per part dels partits i les institucions, restava temps per a poder fer bon periodisme a les redaccions. El projecte de l’Anuari ha estat realitzat per periodistes en les seves “hores lliures” i per estudiants de periodisme.

Els temes tractats van des del frau fiscal fins a la construcció d’un gran gasoducte que travessa el Vallès, passant per qüestions com les raons de les successives victòries del PP al País Valencià o el planejament d’un parc temàtic catòlic al mig de l’illa de Mallorca. L’impacte de qüestions tractades en l’Anuari anterior, 2010, el demostra l’abast del moviment del #novullpagar. El seu impulsor Josep Casadellà, explica que la seva motivació va ser la lectura d’un reportatge de l’Anuari sobre l’amortització dels peatges.

Però el sopar també va posar un altre tema interessant damunt la taula: els projectes finançats a través del micromecenatge. L’Anuari s’ha pogut realitzar gràcies a les donacions que es van aconseguir a través del portal Verkami. Palà va interrogar al públic sobre la voluntat de “pagar per sostenir periodisme d’investigació”. Una pregunta molt escaient en l’àmbit associatiu, dins el qual la gent pren consciència de la necessitat de finançament popular per a sostenir projectes socials i culturals alternatius.