Crònica de les Històries de Molins: La Fira

{multithumb enable_thumbs=1 thumb_width=400}

Històries de Molins: La FiraEl dissabte 28 de gener de 2012 a la tarda va tenir lloc la quarta edició del cicle Històries de Molins de Rei, en aquest ocasió, dedicat a la Fira de la Candelera.

Es  van poder veure dues pel·licules una de la Fira dels anys 60 i un altre dels anys 70. La pel·licula dels anys 60 va ser filmada pel ja desaparegut Vicenç Crous, i la dels anys 70 pel Miquel Pellicer.
En elles es podien veure imatges de tota la Fira: els xarlatans, el planter, els porcs, les galeries de sota la plaça del mercat, l’home ampolla de Gasoses Mallorca… També del concurs de sardanes, que és celebrava sempre en diumenge per facilitar l’assistència de les colles de fora de la vila.

Després de les pel·licules és va iniciar una conversa distesa entre tots els assistents, on van sortitr anècdotes i records curiosos de l’època com aquests:

  • Hi ha via un ocellet de la sort: sortia de la seva gàbia i triava un paperet, aquell paperet et deia la sort que tindries….alguns assitents van comparar-ho amb l’actual corrupies.
  • La fira era exclusivament el dia 2 de febrer, caigués el dia que caigués, fins que a finals dels 70 es va passar al primer cap de setmana de febrer.
  • Els carreters, feien fogueres al costat dels carros per poder cuinar-se el dinar.
  • Els famosos venedors de mantes, usaven dialèctica entre dos venedors, meitat enfadats, meitat teatralitzats, que feien que la gent comprés moltes mantes, els famosos “xarlatans”. Ni una, ni dos, ni tres, ni quatre, vostè se n’emportarà cinc! Aquesta era una de les cantarelles més sentides.
  • L’esmorzar de traginers és una tradició actual, antigament no se’n feia.
  • La canalla comprava unes pilotetes que rebotaven molt i en ocasions jugava a tocar els clatells de la gent, tot fent-les votar….i girant el cap cap un altre vanda per fer-se els despistats.
  • També hi havia una espècie de tómbola on una mona triava la fotografia d’un actor famós, i si coincidia amb la que tenia cadascú et tocava el premi.
  • Els cavalls estaven a la carretera, i és feien córrer amunt i avall tot provant-los, tal com si ara provessim un cotxe.
  • I tothom sabia que ja venia la fira per que al carrer Major, que era de terra s’hi posaven còdols de riu, per tal que quan la gent anés passant s’anessin axafant, i així empedrar el carrer.

A l’acte van assistir-hi unes 50 persones, i els assistents van seguir encoratjant a l’Ateneu Mulei a seguir fent trobades com aquesta, on queda clar l’esperit intergeneracional i la satisfacció de la gent gran per podre explicar les vivències a la gent més jove. Un dels possibles temes a tractar va ser l’antic canal de la Infanta i el seu cobriment.