Històries de Molins de Rei: L’urbanisme a la vila


Una nova sessió de “Històries de Molins de Rei, amb imatges i testimonis de l’època” de l’Ateneu Mulei es van centrar en l’evolució urbana de la vila

Després de gairebé dos anys, el passat 14 de novembre de 2009, a les 19h va tenir lloc la segona sessió del cicle Històries de Molins de Rei, amb imatges i testimonis de l’època a l’Ateneu Mulei. La primera sessió va tenir lloc el 15 de desembre de 2007 i el tema central va ser el Pont de Quinze Arcades, sobre el qual es va realitzar una exposició sobre el context històric en el què es produí la seva construcció, el paper que va jugar en el desenvolupament urbà de la vila i els fets i circumstàncies que van desencadenar el seu tràgic desenllaç.

En aquesta segona sessió el tema central va ser l’evolució urbana de la vila, des dels seus orígens fins a l’actualitat. Durant la primera part de la sessió en Carles Guirado va explicar, a grans trets, quines han estat les principals etapes del desenvolupament urbà de Molins de Rei i els esdeveniments històrics més importants que les han motivat. La concessió que Alfons II d’Aragó va fer a Joan, dit dels Molins, per construir el Casal de les Dotze Moles, el que seria l’inici del nucli de la vila; la construcció del Palau de Requesens al segle XV; la construcció del Pont de Carles III i l’urbanització de la carretera general; l’arribada del ferrocarril i l’impuls que la indústria va donar a la vila van ser alguns dels temes que es van tractar a l’exposició.

Després es van projectar les fotografies de Josep Raventós que mostraven com eren abans i com són ara els carrers de la vila i es van comentar entre els assistents alguns dels canvis més destacats. La presència d’alguns testimonis d’aquests canvis va permetre parlar sobre els principals canvis que el teixit urbà de Molins de Rei ha experimentat en els últims anys i sobre anècdotes de la vida social de la vila que han ajudat a conèixer alguns aspectes de la història local que no estan documentats i que si no fos d’aquesta manera acabarien caient en l’oblit per part de la població més jove.

Al final de l’acte, na Mª Eugènia Ripoll, directora del Museu Municipal de Molins de Rei, va explicar als assistents l’estat en que es trobava l’investigació i el seguiment arqueològic de les restes que es varen trobar a les obres del carrer Molí amb el carrer Rafael de Casanova, destacant la importància de la troballa i el paper que la vila a jugat, ja des d’abans de la construcció del Pont, com a cruïlla de camins.

A l’acte van assistir més d’una cinquantena de persones, i des de l’Ateneu Mulei es preveu fer més sessions del cicle “Històries de Molins de Rei, amb imatges i testimonis de l’època” dedicades a diferents temes, com per exemple la Fira de la Candelera, la Festa Major o a establiments emblemàtics de la vila ja desapareguts però que encara resten en la memòria col·lectiva de gran part dels vilatans i vilatanes.

Descarregar la presentació sobre l’Orígen i evolució urbana de Molins de Rei, de Carles Guirado (.pdf)

Veure imatges de l’acte