Xerrada sobre atacs i defensa del català

Dijous 21 de novembre de 2013 – 20h

Amb la presentació dels llibres:

  • ¡En cristiano!
    Policia i Guàrdia Civil contra la llengua catalana

    d’Ignasi Bea Seguí
  • Canviar la realitat.
    Els Grups de Defensa de la Llengua i l’aplicació de la teoria sociolingüística a l’activisme lingüístic

    d’Anna Porquet

Canviar la realitat

Amb la participació dels autors i de Blanca Serra, fundadora dels Grups de Defensa de la Llengua.

 

En el procés de recuperació lingüística posterior al franquisme, va ser determinant el paper de l’activisme i de la sociolingüística crítica. Sense el paper de determinats sociolingüistes, d’alguns grups de mestres o de plataformes com els Grups de Defensa de la Llengua, avui no tindríem l’escola en català, de la qual tots som conscients que ha estat determinant per a fer un sol poble i per a fer viure la llengua. Tampoc hi hauria retolació en català o tants altres àmbits que semblaven excloents per a la nostra llengua.

Tanmateix, els progressos del català en l’àmbit de l’ús social encara han de recórrer camí. Enfront encara tenim un estat que no desaprofita cap ocasió per arraconar el català i recuperar el terreny que, des de la visió espanyolista, correspon al castellà com a lengua común de todos los españoles. Un dels àmbits de l’estat en el qual la hostilitat mai no ha cessat i mai no s’ha amagat, amb plena continuïtat amb el règim anterior, han estat les forces de seguretat.

Per això us proposem una presentació de dos llibres, per mirar d’establir u¡En cristiano!n diàleg entre el present i el passat de la nostra llengua, tot repassant el procés de normalització, les seves fortaleses i els seus esculls: Canviar la realitat. Els Grups de Defensa de la Llengua i l’aplicació de la teoria sociolingüística a l’activisme lingüístic és un llibre. La seva autora, Anna Porquet, vindrà acompanyada d’una de les fundadores dels Grups de Defensa de la Llengua (GDL), Blanca Serra. Per la seva banda, Ignasi Bea, amb el seu llibre ¡En cristiano! Policia i Guàrdia Civil contra la llengua catalana, ha donat veu a persones que en els darrers anys han patit casos de discriminació lingüística arreu dels Països Catalans pel simple fet d’emprar la seva llengua amb normalitat en tractar amb les forces de seguretat de l’Estat.