Cicle Història de les idees

Dimecres de Tertúlia {multithumb enable_thumbs=1 thumb_height=375}Història de les idees

“El cafè és un lloc per a la cita i la conspiració, per al debat intel·lectual i la tafaneria, per al flâneur i per al poeta o el metafísic i la seva llibreta.” (George Steiner)

Fugint de l’especialització acadèmica i els seus tecnicismes, acompanyats de cafè, te, vi o moscatell i al voltant de les taules de l’Ateneu Mulei, us oferim tres vespres de tertúlia per a debatre les idees que més han influït en el món actual, de la mà de l’Oriol Farrés, doctor en Filosofia i professor de la UdG.

Les sessions començaran a les 19h. Preu de cada sessió: 3€ (inclou consumició i aperitiu)

23 de novembre – Clàssics i proletaris

Al segle II, el romà Auli Geli parla a les seves Nits àtiques de “l’escriptor clàssic, no proletari” (classicus scriptor, non proletarius) i, amb aquest gest aristocràtic, neix el “classicisme“. Però la història de les idees no és un paradís idíl·lic, sinó un camp de batalla entre autors, interpretacions i moviments. Més enllà dels clàssics, figures consagrades per la tradició i la freda inèrcia de les aules, en el món antic hi havia tot un pensament popular, nocturn i materialista que va estar actiu des dels primers albors de la filosofia.

30 de novembre – Atreveix-te a pensar

La llum i la filosofia. No és casualitat que una de les metàfores modernes de la raó sigui la “llum natural” del Discurs del mètode de Descartes. Més tard, amb la Il·lustració, aquesta metàfora lumínica esclata amb tota la seva força. El segle de les llums vol il·luminar la vida, la natura, la història. Proposa pensar amb llibertat, fugir de la intolerància, les supersticions i l’obscurantisme. Interessar-se per problemes pràctics i no abstractes, esmolar l’esperit crític i posar la ciència al servei del progrés de la humanitat.

14 de desembre 21 de desembre – La filosofia de la sospita

El crepuscle dels ídols“, vet aquí el títol d’una de les obres de Nietzsche i una imatge que recrea perfectament la decadència de la vida moderna. Com que els somnis de la raó sovint produeixen monstres, la filosofia contemporània es malfia de la civilització i radicalitza profundament la seva crítica. Marx, Nietzsche i Freud sospiten de la cultura, les ideologies i la consciència mateixa. Malestar, explotació, mentida. Ha arribat el moment de filosofar a cops de martell.